Информационен Бюлетин - 10 Юли 2015

 

ЕВРОПЕЙСКИЯТ КОМИСАР ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ ФИЛ ХОГАН ЩЕ ДАДЕ НАЧАЛО НА ИНОВАТИВНА ИНИЦИАТИВА ЗА СОЦИАЛНО ИЗРАСТВАНЕ (ИСИ) В БЪЛГАРИЯ

Инициативата подпомага уязвими общности, предимно жени и подрастващи, да преодолеят бедността чрез технологии, образование и предприемачество в областта на производството на лавандулови и други билкови продукти

Дата и час: 10.07.2015, петък, 8:00 ч.
Място: „Чай във фабриката“, улица „Георги Бенковски“ 11, София

ИЗТЕГЛИ БЮЛЕТИН - PDF Формат

Този петък, 10.07.2015г. в 8:00 ч., Комисарят по земеделието в Европейската комисия Фил Хоган, в качеството си на идеен съмишленик, ще присъства на официалното откриване на пилотната фаза на международния проект Saksham в България с чаена дегустация и селекция от първите билкови продукти в чайната „Чай във фабриката“.

Saksham е проект на Инициатива за социално израстване (ИСИ), който работи в тясно сътрудничество с Университета Пардю и с настоящата инициатива стартира европейската си дейност в България. Пилотната фаза на проекта ще продължи с адаптиране на подхода и структурата, за да се развие и в други страни на Западните Балкани и Европа.

Международният проект Saksham (санскрит – способен, можещ) среща иновации и нови технологии в обучението по предприемачество с познанието и традициите в сферата на производството на лавандулови и други билкови продукти в България. Пресечната точка са малки общности в селските райони на България, които имат желание и потенциал да се развиват. Основни компоненти на проекта са мобилната игрова обучителна платформа и отварянето на местни и международни пазари пред малките предприемачи.

Официален гост на откриването е и професор Алок Шатурведи от Университета Пардю, който е създател и успешно развива платформата Saksham през последните години в Индия и САЩ и който е основен партньор на ИСИ.

Участници в събитието ще бъдат представители на пилотните общности, с които проектът стартира в България. Ще има предприемачи от родопското с. Долен, ромската махала в с. Малка Брестница, с. Ъглен на поречието на река Вит и с. Средно Градище, община Чирпан.

В момента жени от четири селски района в България се обучават, за да могат да стартират микро-предприятия за производството на лавандулови и други билкови продукти. От 2011 година България е на първо място по производство на лавандулово масло в света, давайки годишно по 120 т. и един от най-големите производители и износители на билки с 421 вида билки в България от всички 605 в Европа. Целта е да се даде шанс на уязвимите общности да преодолеят бедността и нищетата, в която живеят днес. Те ще произвеждат билкови продукти, които ще бъдат разпространявани под международния бранд Saksham от компании и търговски вериги, ориентирани към социална отговорност и следващи правилата на почтените бизнес практики.

В България първите ИСИ партньори са „Чай във фабриката“, които подпомагат проекта с билкови обучения и предоставяне на местен пазар, както и “Фестивал на лвандулата”, които направиха дарение от лавандула за първите продукти на Saksham и се включват в реализацията на проекта.

Проектът досега е финансово подкрепен единствено от частни дарители и представлява удобна платформа за корпоративно социално партньорство.

За Инициатива за социално израстване, ИСИ (Initiative for Social Empowerment, ISE):

Инициатива за социално израстване (ИСИ) е международна организация, чиято цел е да подпомага уязвими общности, предимно жени и подрастващи, да преодолеят бедността чрез технологии, образование и предприемачество. ИСИ работи в тясно сътрудничество с организацията ISEEK, създадена в Университета Пардю, САЩ, за подпомагане на социално ощетената и живееща в бедност част от световното население. Организацията партнира и с множество други неправителствени и бизнес организации, социални предприятия, държавни и финансови институции и университети по света. ИСИ осъществява мисията си с помощта на иновативната методология Saksham, разработена от ISEEK в университета Пардю, която е мобилна игрова обучителна платформа.

Организацията осъществява мисията си като прилага иновативни подходи за обучение по предприемачество на бедни хора, с различно ниво на образование, в това число и неграмотни, с помощта на интуитивна, адаптирана мобилна платформа във вид на игра и като отваря достъп до местни и международни пазари на успешни микро-бизнеси.

За допълнителнa информация, моля да посетите интернет страницата на ИСИ www.socialempowerment.org, или да се свръжете с представители на ИСИ в България: Рени Трайкова, съосновател и изпълнителен директор, ИСИ , тел: +359 884 230625 или мейл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

ИЗТЕГЛИ БЮЛЕТИН - PDF Формат